Inflace v Evropské unii vzrostla v srpnu na 3,2 procenta. V eurozóně dosáhla v srpnu inflace 3 procent. Jde o nejhorší inflaci za posledních 10 let. V Česku skočila srpnová inflace na 4,1 procenta. Podle evropské metodiky by však byla o něco nižší.

V celé evropské unii vystoupala srpnová míra inflace na 3,2 procenta z červencové hodnoty 2,5 procenta. V eurozńě, tedy v 19 zemích EU používajících euro, dosáhla inflace tří procent.

Proti červenci jde o nárůst o 0,8 procentního bodu. Oznámil evropský statistický úřad Eurostat.

Inflace poprvé podstatně překročila cíl Evropské centrální banky (ECB), který byl stanoven na 2 procenta ročně. Na příští rok počítá ECB s poklesem inflace zpět pod dvouprocentní hranici.

Minulý týden banka v reakci na poslední vývoj zároveň oznámila, že zpomalí nákupy dluhopisů, kterými se snaží podporovat hospodářský růst v eurozóně negativně ovlivněný pandemií.

Ve srovnání s červencem vzrostly spotřebitelské ceny v srpnu v 26 zemích Unie. Nezměněná míra inflace zůstala jen ve Finsku.

Nejnižší inflaci v EU měla Malta, kde činila 0,4 procenta. Nejrychleji rostly ceny v Polsku, Litvě a Estonsku, v nichž míra inflace dosáhla shodně 5 procent.

V České republice skočila v inflace v srpnu na 4,1 procenta, což byl proti červenci nárůst o 0,7 procentního bodu. Ceny rostly nejvyšším tempem za uplynulých třináct let. Týká se to téměř všech výrobků a služeb.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok k tomu uvedl, že pokud by se pro stanovení inflace v ČR použil srovnatelný index, který k měření používá eurozóna, pak by srpnová inflace v Česku dosáhla 3,1 procenta.

Za globální důvody nepříznivého inflačního vývoje v ČR Rusnok označil „nedostatek surovin, zdražování různých polotovarů, které se používají pro výrobu vlastně čehokoliv“.

To se podle něho projevilo silně zejména ve stavebnictví, ale i v dalších oblastech.

Svou roli podle něho sehrál i třetí faktor – strukturální změny v ekonomice, které zvyšují náklady.

„Mám na mysli ozeleňování za každou cenu, to vidíme na automobilovém sektoru, v energetice, tam teprve bohužel náraz do maloobchodních cen přijde,“ podotkl Rusnok. (sfr)