I další průzkum přisoudil vítězství ANO. Ale s menším náskokem než ostatní šetření. (Ilustrační foto)

Volby do sněmovny by nyní vyhrálo hnutí ANO premiéra Andreje Babiše (ANO), ukázal i průzkum Data Collect pro ČT. Ale jen s těsným náskokem nad koalicí Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), na rozdíl od jiných šetření, kde Babišovo hnutí jasně dominuje. 

Nejsilnějším uskupením se ziskem 25 procent je ve volebním modelu hnutí ANO.

Následuje koalice SPOLU se ziskem 22 procent.

Třetí místo obsadila koalice Piráti a STAN se ziskem 21 procent.

Na 4. místě se umístilo SPD se ziskem 9 procent.

Za SPD se mírně nad 5% hranicí umístila KSČM. Na dalších místech se s 4,5 procenta a 4 procenty umístily PŘÍSAHA Roberta Šlachty a ČSSD.

„Protože musíme vzít v potaz i statistickou chybu, a nelze tedy s jistotou říci, zda by se za současné situace do PS tyto dva subjekty dostaly,“ uvedla agentura.

Poslední uskupení Trikolóra, Svobodní a Soukromníci v tomto volebním modelu získalo 3,5 procenta, takže by se s tímto výsledkem do sněmovny neprobojovalo.

Zdroj: Data Collect

Pokud by se konaly volby do Poslanecké sněmovny v době sběru dat, pak by o deklarované volbě strany nebo hnutí bylo pevně rozhodnuto 46 procent voličů. Dalších 25 procent by své rozhodnutí spíše neměnilo.

Své rozhodnutí by možná nebo pravděpodobně ještě změnilo 28 procent voličů.

O své volbě jsou nejvíce přesvědčeni voliči KSČM. Konkrétně 65 procent z nich je pevně rozhodnuto zvolit dle těchto preferencí. Nejméně přesvědčeni o své volbě jsou voliči PŘÍSAHY, kde je pevně rozhodnuto 15 procent občanů volit toto uskupení.

Politickou situaci v naší zemi považuje 76 procent občanů za spíše či velmi špatnou. Těch, kteří hodnotí současnou politickou situaci jako dobrou (spíše či velmi), je pouze 20 procent.

Ve stejný den byl také zveřejněn volební model agentury STEM pro televizní stanici CNN Prima News, podle něhož by také vyhrálo ANO, ale s výraznějším náskokem na ostatní koalice a strany. ANO by dostalo 32,4 procenta hlasů, druhé Spolu 20 procent a třetí Piráti se Starosty 18 procent. (pel)

Průzkum STEM: Volby by drtivě vyhrálo ANO 32 %. Protibabišovské koalice lehce oslabily