Rekordně šílené zdražení v době Babišovy vlády pokračuje. Inflace v Česku v srpnu 2021 přesáhla 4 procenta. Ceny v ČR tak rostou nejrychleji za 13 let. Meziměsíčně ceny stouply o 0,7 procenta. 

Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

„Spotřebitelské ceny vzrostly v srpnu oproti červenci o 0,7 procenta a svůj meziroční růst zrychlily na 4,1 procenta , což je nejvíce od listopadu 2008. Na tomto vývoji se podílely jak ceny zboží, tak ceny služeb z téměř všech oddílů spotřebního koše. Ceny zboží se oproti loňskému srpnu zvýšily o 3,6 procenta a ceny služeb o téměř 5 procent,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Meziroční zrychlení cenového růstu bylo ovlivněno zejména vyššími cenami v oddíle bydlení a v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje.

U potravin podražilo například máslo (o 12,4 procenta) či vejce (5,8 procenta). Ceny olejů a tuků vzrostly o 13,2 procenta, zeleniny o 7 procent.

Naopak ceny ovoce byly meziročně nižší o 2,2 procenta.

Ceny nájemného vzrostly meziročně o 2,5 procenta, vodné a stočné bylo dražší o 5,5 procenta. Ceny elektřiny klesly o 3,4 procenta a zemního plynu o 4,7 procenta.

O 6,7 procenta zdražily výrobky a služby pro běžnou údržbu domácností.

Nejvíce si lidí připlatí za pohonné hmoty, meziročně o 19 procent více.

Ceny stravovacích služeb stouply o 5,2 procenta.

Výrazně také rostly ceny tabáku (o 9,9 procenta). Pivo zdražilo o 6,3 procenta. (pel)