Migranti v Dánsku si budou muset sociální dávky odpracovat. (Ilustrační foto)

Dánsko chce donutit migranty pracovat, jinak jim sebere sociální dávky. Vláda tak doufá, že přiměje až 20 tisíc přistěhovalců, převážně žen narozených v islámských zemích, aby si našli nějakou práci a nežili jen z dávek.

Upozornila na to BBC.

„V podstatě jde o problém, kdy na jedné straně máme silnou ekonomiku, kde podnikatelská sféra poptává pracovní sílu, a na druhé straně máme velkou skupinu, převážně žen nezápadního původu, které nejsou součástí pracovního trhu,“ uvedla premiérka Mette Frederiksenová.

Vláda proto hodlá zavést nová pravidla, podle nichž budou migranti muset pracovat alespoň 37 hodin týdně, aby mohli pobírat dávky.

Návrh musí ještě schválit parlament.

Dánsko má jedny z nejtvrdších evropských imigračních politik.

V roce 2020 požádalo o azyl v Dánsku 1 547 lidí, což bylo nejméně od roku 1992.

Pro srovnání – podle dat zveřejněných ministerstvem vnitra v České republice požádalo v roce 2019 o mezinárodní ochranu, tedy o azyl či doplňkovou ochranu, 1 922 lidí.

I tak je Frederiksenová toho názoru, že počet žádostí podaných v Dánsku v loňském roce je stále vysoký. Letos v lednu avizovala, že má ambici žádosti o azyl v Dánsku „snížit na nulu“.

V červnu pak schválil parlament zřízení přijímacího centra pro běžence mimo hranice země.

Žadatele o azyl bude posílat do třetích zemí, zpátky do Afriky. Náklady na celý proces zaplatí Kodaň. Evropská komise i lidskoprávní organizace novelu zkritizovaly. (pel)