Nová děla Caesar z Francie se České republice ještě více prodraží. Šéf obrany Lubomír Metnar (ANO) sice nechtěl komentovat cenu transakce, ale podle informací České televize zaplatí resort obrany za nákup 52 děl od francouzské firmy Nexter navíc zhruba 2,5 miliardy korun. Výsledná cena by tak činila 8,5 miliardy korun. 

Informovala o tom Česká televize.

Nová děla, která nahradí samohybné houfnice DANA, chce resort obrany koupit od francouzské společnosti Nexter. Za 52 děl Caesar, která budou odpovídat ráži využívané v NATO, by mělo zaplatit podle původních předpokladů asi 6 miliard korun.

První nabídka výrobce z letošního roku však byla o 60 procent vyšší, tedy zhruba 9,6 miliardy.

Ministerstvo obrany se poté snažilo částku při jednáních snížit.

Metnar nyní oznámil, že smlouva bude podepsána do říjnových sněmovních voleb. Cenu transakce nechtěl komentovat, ale podle informací České televize zaplatí resort obrany za nákup navíc zhruba 2,5 miliardy korun. Výsledná cena by tak činila 8,5 miliardy korun.

Francouzského výrobce ministerstvo oslovilo přímo bez výběrového řízení. Využilo výjimku ze zákona o zadávání veřejných zakázek na nákup vojenského materiálu.

Pořizovaná děla budou součásti těžké brigády, jejíž vybudování ministerstvo slíbilo Severoatlantické alianci do konce roku 2026. (pel)