Itálie tlačí na Brusel, aby si migranty zachráněné na moři neziskovkami rozebraly členské země Evropské unie (EU). Italská ministryně vnitra Luciana Lamorgeseová to uvedla během telefonátu s evropskou komisařkou pro vnitřní záležitosti Ylvou Johanssonovou. 

Lodě nevládních organizací v posledních dnech zachránily zhruba 800 uprchlíků. Další stovky přistěhovalců připluly na italský ostrov Lampedusa,

Lamorgeseová uvedla, že „stávajícím migračním vlnám nemohou čelit pouze Itálie a další země, jejichž hranice jsou i vnější hranicí Evropské unie“.

Požaduje, aby EU aktivovala dočasný mechanismus, který by při dodržení pravidel proti šíření koronaviru umožňoval přijmout migranty z nevládních lodí i v dalších evropských zemích.

Italský parlament loni zrušil protiimigrační dekret, který zavedl bývalý ministr vnitra a bojovník proti uprchlíkům Matteo Salvini. Ten tento týden Lamorgeseovou kritizoval, že není schopná čelit nelegální migraci do Itálie.

Ministryni vyzval, aby našla řešení do konce srpna. Jinak by podle něj premiér Mario Draghi měl zvážit, zda není vhodné ministryni vyměnit.

Loňská novela migračního zákona podstatně snižuje výši pokut pro záchranné lodě neziskových organizací a také omezuje možnost vyhoštění některých uprchlíků ze země.

Šéf protiimigrační Ligy Salvini ve své vítězné volební kampani sliboval zpřísnění imigračního zákona. Zákon v listopadu 2018 protlačil parlamentem.

Salvini také zavřel přístavy humanitárním lodím a nejednou blokoval i lodě italského vojenského námořnictva s běženci na palubě.

Lodě neziskových organizací, které zachraňují migranty na moři, se snažil vytlačit vysokými pokutami i hrozbou vězení.

Podle italského ministerstva vnitra letos přes Středozemní moře připlulo k italským břehům okolo 30 tisíc migrantů, což je zhruba dvakrát tolik než ve stejném období loni.

Roste i počet běženců, kteří riskantní cestu po moři, nepřežijí. (pel)