Americký prezident Joe Biden prodloužil Trumpovo opatření odmítat bez důvodu migranty z Mexika. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Plány amerického prezidenta Joe Bidena, který už v kampani vyhlašoval pomoc uprchlíkům a zmírnění protiimigračních pravidel zavedených předchozí Trumpovou administrativou, se hroutí. Místo slibovaného zmírnění naopak znovu prodloužil zvláštní nařízení, které umožňuje bez udání důvodu odmítat veškeré žadatele o azyl z Mexika. 

Lidskoprávní organizace prodloužení opatření napadly u soudu.

„Vládní administrativa se chová k uprchlíkům jako k pěšákům na politické šachovnici. Takže se chceme vrátit k soudu, abychom mohli to nařízení jednou pro vždy zrušit. Pro rodiny a vůbec pro všechny,“ citovaly Novinky Noaha Gottschalka z organizace Oxfam America, která se ke společné žalobě připojila.

Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) vydalo zmiňovaní opatření loni v březnu ve snaze zbrzdit šíření koronaviru ve Spojených státech.

Biden sice po nástupu do funkce zvrátil řadu kroků svého předchůdce Donalda Trumpa v oblasti migrační politiky, opatření CDC ale ponechal v platnosti.

Kromě toho vydal aktualizaci, podle které musí úřady nařízení znovu zvážit nikoliv za 30 dní jako dosud, ale až za 60 dní.

Podle lidskoprávních organizací nařízení vystavuje řadu lidí nebezpečí, protože například nutí celé rodiny k návratu do pohraničního pásma v Mexiku, kde panují nebezpečné podmínky.

V případě, že by u soudu se stížností na nařízení CDC uspěly, pro policii by bylo obtížné příchozí běžence zadržovat a vracet zpět, a to by Bidenovi výrazně zkomplikovalo situaci.

Biden už v kampani vyhlašoval pomoc utečencům a zmírnění protiimigračních pravidel zavedených předchozí Trumpovou administrativou. Jeho plány se však postupně hroutí.

Hned první den ve funkci Biden zastavil stavbu zdi na hranici s Mexikem, která měla zabránit pronikání ilegálních migrantů, pašeráků drog a zločinců z Mexika do Spojených států. Stavba však byla v květnu znovu obnovena.

Pozastaveny byly také deportace ze země. Zrušen byl i zákaz cestování z muslimských zemí.

Už dříve pak nově zvolený prezident představil návrh nového přistěhovaleckého zákona. Ten mimo jiné počítá s rychlejším získáním amerického občanství.

Žadatelé o azyl by navíc už nemuseli čekat na mexické straně hranice, ale během řízení by mohli být v USA.

Někteří však varovali, že nekontrolovatelný nápor migrantů by mohl ohrozit celou Bidenovu plánovanou reformu imigračního systému, jejímž cílem je umožnit získat občanství 11 milionů přistěhovalců, kteří nyní žijí v USA nelegálně.

Americké úřady podle předběžných dat zastavily v červenci na hranici asi 210 tisíc lidí, což je nejvíce za posledních 20 let.

Agentury však upozornily, že údaje nejsou přímo srovnatelné, protože řada migrantů se  snaží hranici překročit opakovaně poté, co je pohraničníci vrátí zpátky. (pel)

Biden nakonec zvedne strop pro přijímání uprchlíků z 15 tisíc na téměř 63 tisíc

Bidenovy USA obnovují výstavbu „Trumpovy“ protimigrační zdi na hranici s Mexikem

Biden pozval do USA migranty. Tisíce běženců z Latinské Ameriky se už vydaly na pochod