Těžařský podnik Uniles spadající do holdingu Agrofert měl v roce 2020 rekordní zisk 90,7 milionu korun. Nejvíce zakázek přitom získal od státních Lesů ČR. Uniles je součástí Agrofertu, který premiér Andrej Babiš (ANO) v roce 2017 převedl kvůli střetu zájmů do svěřenského fondu. Nyní ho ovládá mimo jiné jeho manželka Monika Babišová.

Společnost to uvedla ve své výroční zprávě umístěné ve Sbírce listin.

„Aktivita společnosti, měřená jejím obratem, v roce 2020 poklesla o necelých 11 procent. Vzhledem k pokračujícímu poklesu prodejních cen dříví na trhu to však ve skutečnosti znamená udržení objemu většiny prováděných činností,“ uvedla společnost.

Za loňský rok se dostala na rekordní místo z hlediska objemu lesnické výroby. Vytěžila a zobchodovala 1,4 milionu metrů krychlových dříví.

Hlavním důvodem byla podle zprávy vysoká poptávka po zakázkách v lesnických službách souvisejících s likvidací kůrovcové kalamity.

Nejvíce zakázek přitom společnost získala od státního podniku Lesy ČR. Vyhrála třeba pětimiliardový tendr na lesnické práce a prodej dřeva pro léta 2021 až 2025. Z celkových 29 soutěžených jednotek získala 12.

Letošní výsledek bude podle zprávy jednak ovlivněn vývojem kůrovcové kalamity, ale za hlavní riziko považuje reakci světových trhů na pandemii. Situaci může významně zhoršit pokles poptávky po výrobcích ze surového dříví – řezivo, buničina.

Za další rizikový faktor lze považovat vývoj finanční situace státního podniku Lesy ČR jako největšího producenta dříví a zadavatele lesnických zakázek v ČR.

Jak dříve upozornila organizace Hlídač státu, Uniles získal z Agrofertu od roku 2016 nejvíce zakázek právě od státního podniku Lesy ČR. Šlo o 1 484 smluv v celkové hodnotě přesahující 62 miliard korun.

Uniles vznikl na podzim roku 1992 privatizací státního Lesního závodu Rumburk, jehož historie se datovala od roku 1957.

Společnost v roce 2018 odprodala zhruba čtvrtinu svých akcií jednomu z největších obchodníků s dřívím Wood & Paper. Tím se podle firmy posílila obchodní spolupráce v prodeji dříví a zajištění odbytu dřeva z lesnických zakázek. (pel)