Stovky migrantů a bezdomovců okupovaly luxusní pařížskou čtvrť Place des Vosges.

Stovky migrantů a bezdomovců okupovaly luxusní pařížskou čtvrť Place des Vosges. Chtěli tak protestovat proti stále zhoršující se bytové situaci v metropoli. Lidskoprávní organizace navrhují jako řešení vyvlastnění soukromých i veřejných nevyužívaných budov v okolí Paříže. 

Informovala o tom Česká televize (ČT).

„Žádáme respekt vůči právu na bydlení, to je součástí francouzských zákonů a zavazuje stát k poskytnutí přístřeší všem bezdomovcům,“ citovala ČT mluvčí organizace Právo na bydlení Jean-Baptiste Eyraud.

Skupina, která ve čtvrtek obsadila jednu z nejvybranějších adres v Paříži – Place des Vosges, byla složená převážně z migrantů. Na trávníku během několika minut rozbalili a postavili stovky stanů.

Jak připomněla ČT, v minulosti na Place des Vosge žili třeba Victor Hugo či kardinál Richelieu. A prvotřídní adresou zůstává i dodnes, míří sem smetánka do vyhlášených restaurací, hotelů a drahých obchodů.

Radnice je den nato začala stěhovat do hotelů a přístřešků na okraji města.

Podle nevládních organizací lidí bez domova ve Francii přibývá, a to nejen mezi přistěhovalci.

Na bydlení nedosáhne stále víc mladých Francouzů. Byty a nemovitosti zdražují, naopak státní dotace se snižují.

Paříž si situaci sice uvědomuje, ale odpovědnost háže na vládu. Lidskoprávní organizace pak navrhují, aby nevyužívané soukromé i veřejné budovy, kterých je v okolí francouzské metropole zhruba 400 tisíc, byly vyvlastněny pro  potřeby sociálního bydlení. (pel)