Pirátské vedení Prahy před podzimními sněmovními volbami zdražilo o 20 procent jízdné na MHD. (Ilustrační foto: DPP)

Pirátské vedení Prahy před podzimními sněmovními volbami zdražilo o 25 procent jízdné na městskou hromadnou dopravu v hlavním městě ČR. Lidé si od srpna připlatí navíc i desítky korun v závislosti na tom, jakou jízdenku budou potřebovat. 

Upozornil na to server iDnes.cz.

„Zdražení o 25 procent spolu s nižším cenovým nárůstem ročních kuponů je tak kompromisem, který pomůže udržet rozsah veřejné dopravy ve Středočeském kraji bez větších omezení spojů,“ vysvětlila PID.

V pražské integrované dopravě (PID) podražily od 1. srpna 30minutová jízdenka z 24 na 30 korun a 90minutová z 32 na 40 korun.

Cena stoupla také u SMS jízdenek, a to v případě 30minutové z 24 na 31 korun a 90minutové z 32 na 42 korun.

Zdražila i jízda lanovkou na Petřín, která nově vyjde na 60 korun.

Mírně se zvýšila i cena 24hodinového „turistického“ jízdného, a to na 120 korun (dosud 110 korun) a třídenního na 330 korun (dosud 310 korun).

Změna cen se dotkla také záchytných parkovišť P+R na území Prahy. U nehlídaných parkovišť bude parkování do 12 hodin i nadále zdarma.

Hlídané parkování na okrajích Prahy bude nově za 50 korun na den, parkoviště blíže centru budou zpoplatněna 100 korun na den.

Schválena byla také dočasná sleva 70 procent na měsíční a čtvrtletní kupony pro lidi v hmotné nouzi, která bude platit do konce roku 2022.

Důvodem jsou podle magistrátu zvyšující se náklady na provoz veřejné dopravy.

Jak dříve uvedl náměstek pražského primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě), zvýšení cen jízdného navrhli představitelé Středočeského kraje z řad TOP 09, Pirátů, ODS a STAN.

PID zahrnuje dopravu v Praze a Středočeském kraji. Hlavní město ročně dotuje PID více než 15 miliardami korun. Další peníze platí Středočeský kraj za veřejnou dopravu na svém území. (pel)