Iniciativy Otevřeme Česko normálnímu životu s podporou Chcípl PES provedly kontrolní inspekci na ministerstvu práce, které vede Jana Maláčová (ČSSD). Recesistickou akcí tak chtěli reagovat na zaklekávací kontroly soukromých firem, na které jezdí právě Maláčová.  

Upozornil na to server iDnes.cz, který patří do svěřenského holdingu premiéra Andreje Babiše (ANO).

Organizátoři čekali na zaměstnance před budovou ministerstva práce už od 7:00 ráno. Rozdávali jim dotazníky týkající se podmínek a spokojenosti na pracovišti.

Zjišťovali třeba, jak dlouho pracují pro stát, zda jsou spokojeni s kolektivem nebo platem, necítí se vyhořele, zda prošli školením proti korupčnímu jednání či zda je v práci někdo šikanoval nebo sexuálně obtěžoval.

Pohlídali si přitom, aby všichni opravdu pracovali na MPSV. Informace chtějí předat šéfce resortu Maláčové.

Ministerstvo práce a sociálních věcí zaměstnává přes 22 tisíc úředníků, z toho 2 tisíce přímo sedí v budově MPSV. Podle pořadatelů akce za celý den dorazilo kvůli letnímu období jen 140 úředníků.

Kromě dotazníků mohli úředníci MPSV podepisovat také tři petice – mimo jiné za navýšení platů nebo za garanci platu v době, kdy si bude chtít doma odpočinout od únavy, aby nebyl protivný na lidi.

Akce iniciativ reaguje na kritizované inspekční cesty ministryně práce Jany Maláčové a jejího poradce Matěje Stropnického, kdy navštěvují firmy a bez svolení majitelů zjišťují, zda v nich mají zaměstnanci vhodné podmínky pro práci. Oba jsou v čele pražské kandidátky ČSSD pro podzimní volby do sněmovny.

Podle opozice oba politici, kteří inspekci s názvem „Férová práce“ vymysleli, využili pro volební kampaň. O případu jednal i Senát.

Maláčová však hodlá v kontrolách pokračovat. Naopak se opřela do pravicových politiků, kterým prý vadí, že ministerstvo práce pod jejím vedením dbá na dodržování zákona. (pel)

Ministryně „Venezuela“ Maláčová šla v převlečení na zaklekávací kontrolu firmy. Se Stropnickým