Země skupiny G7 se dohodly na 15procentní dani ze zisku globálních firem.

Státy skupiny nejvyspělejších zemí světa G7 dojednaly, že podpoří zavedení minimální globální firemní daně pro korporace ve výši 15 procent. Cílem je zabránit podnikům obcházení daňových povinností a přesouvání do daňových rájů. Česko by zavedením patnáctiprocentní sazby podnikové daně získalo navíc 76 milionů eur (cca 2 miliardy korun). 

„S potěšením oznamuji, že dnes po letech diskuse ministři financí G7 dosáhli historické dohody o reformě globálního daňového systému,“ uvedl britský ministr financí Rishi Sunak, který rozhovorům v Londýně předsedal.

Německý ministr financí Olaf Scholz označil dohodu za „historickou“.

„Je to velmi dobrá zpráva pro daňovou spravedlnost a solidaritu a špatná zpráva pro daňové ráje po celém světě. Společnosti již nebudou schopny se vyhýbat daňovým povinnostem při zaúčtování svých zisků v zemích s nejnižší daní,“ uvedl Scholz

„Země OECD v současné době diskutují podobu nové mezinárodní podnikové daně, která by stavěla na dodatečném inkasu takzvaného daňového deficitu. To znamená, že pokud by se mezinárodní společenství nakonec opravdu shodlo na patnáctiprocentní sazbě, na níž se rámcově dohodly země G7, budou moci jednotlivé signatářské země vybírat daň nad rámec této sazby,“ upozornil Lukáš Kovanda, Národní ekonomická rada vlády (NERV).

Vysvětlil dále, že pokud třeba německá firma čelí v Singapuru efektivní daňové sazbě 10 procent ze svého zisku, jejž tam realizuje, Německo bude moci uvalit dodatečnou 5procentní daň na tento zisk tak, aby výsledná efektivní sazba představovala dojednaných 15 procent. Oněch 5 procent podle Kovandy představuje právě zmíněný daňový deficit.

V té souvislosti Kovanda zmínil studii EU Tax Observatory, podle které by EU zavedením 15procentní sazby podnikové daně získala navíc 48 miliard eur. Česká republika by dodatečně získala 76 milionů eur (cca 2 miliardy korun).

Jak zlepšit výběr daní od nadnárodních korporací a velkých technologických firem typu Facebook či Google, se skupina nejbohatších států snažila bez úspěchu dohodnout už řadu let.

Nynější dohodu uzavřeny v Londýně ministři financí skupiny G7, která zahrnuje Spojené státy, Kanadu, Japonsko, Británii, Německo, Itálii a Francii.

Cílem je zajistit, aby velké nadnárodní a technologické firmy více daní budou odvádět v místech, kde své tržby vytváří, nikoli v místech, kde formálně sídlí – což jsou leckdy daňové ráje.

Mezinárodní podniky totiž často zakládají sídlo v zemi s nízkými či nulovými daněmi, přestože větší část podnikatelských aktivit mají jinde.

Nabízí se však otázka, jak se k celé mezinárodní dohodě postaví země mimo G7, jako je Čína, Indie nebo Rusko, ale i další státy světa. (pel)

EU si chce došlápnout na velké firmy: Europarlament se dohodl na daňových pravidlech

Německo i Francie podpořily snahy USA o zavedení globální firemní daně 21 procent